Νέο βιβλίο
Πρόλογος
 
Ένα ολοκληρωμένο & μοναδικό βιβλίο για
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ
Μανούσος Χαλκιαδάκης

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Το παρακάτω κείμενο είναι άρθρο του συγγραφέα το οποίο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ και δεν αποτελεί ύλη του βιβλίου «Το Κυνήγι Του Λαγού».

 

Του Μανούσου Χαλκιαδάκη
www.lagokinigi.gr

 

Σα θες εσύ δε θέλω εγώ… σα θέλω εγώ δε θέλεις… λέει η λαϊκή ρήση, στην περίπτωση που δυο άτομα (και γενικότερα δυο καταστάσεις) δεν μπορούν να βρουν μια κοινή πορεία συμπόρευσης μεταξύ τους.
Το παραπάνω ρητό θα ταίριαζε σε ένα νέο λαγοκυνηγό που προσπαθεί καθορίσει στο μυαλό του έναν κανόνα για τη σχέση βροχής και συνθηκών ιχνηλασίας.
Τη μια η βροχή ξεκαθαρίζει τους ντορούς και την άλλη τους καταστρέφει.
-Βγαίνε μετά από μια καλή βροχή και θα δεις τι επιτυχίες θα έχεις!, του λέει ο ένας.
-Μετά τη βροχή, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κάθεσαι στο σπίτι σου, του λέει ο άλλος.
Ποιος είναι τελικά ο πιο προσοδοφόρος συνδυασμός βροχών και συνθηκών ιχνηλασίας;

 

Πράγματι, αν τεθεί το ερώτημα: πότε τελικά βοηθά η βροχή την ιχνηλασία και πότε την καταστρέφει; ακόμα και οι απαντήσεις μεταξύ έμπειρων λαγάδων θα διίστανται. Γιατί στην πράξη, η βροχή, άλλοτε βοηθά στο μέγιστο δυνατόν την ιχνηλασία και άλλοτε επιφέρει το χάος και την απελπισία.
Προσπαθώντας να κατηγοριοποιήσουμε τις ιχνηλατικά «ελπιδοφόρες» και τις «καταστροφικές» βροχές, θα περιοριστούμε στις βροχές που πέφτουν κατά την κυνηγετική περίοδο του λαγού.

Οι βροχές αυτές μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες:

  1. Τα πρωτοβρόχια
  2. Τις ενδιάμεσες βροχές
  3. Τις χειμωνιάτικες βροχές

Τα πρωτοβρόχια

Κάποια στιγμή (τέλος Φθινοπώρου – αρχές Χειμώνα) οι καταρρακτώδεις και παρατεταμένες βροχές θα καταλαγιάσουν και θα μπούμε στη χειμερινή περίοδο βροχών με το αυξημένο ψύχος και το ξεροβόρι. Η γη επίσης θα έχει ξεπλυθεί για τα καλά από τις οσμές της σαπίλας.
Κατά την περίοδο αυτή η χλόη έχει αρχίσει να μεγαλώνει. Οι υγρασίες είναι μόνιμες νύχτα – μέρα και μοιραία τα ίχνη του λαγού είναι έντονα, ακόμα και αυτά των πρώτων βραδινών ωρών.
Όλοι συμφωνούμε ότι ένα καλό λαγόσκυλο πρέπει να ξεχωρίζει με ευκολία τα ίχνη της νυχτερινής βοσκής του λαγού, από τα ίχνη της πρωινής διαδρομής για το κάθισμα στο γιατάκι του. Ωστόσο δεν είναι όλα τα λαγόσκυλα άριστα και πολλά καταπιάνονται με τα πρώτα ίχνη που θα βρουν μπροστά τους, που τις περισσότερες φορές είναι ίχνη βοσκής. Μια δυνατή βροχή λοιπόν, που θα κρατήσει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ίσως και μέχρι τα ξημερώματα, θα ξεπλύνει όλα τα ίχνη της νυχτερινής βοσκής του λαγού και θα αφήσει μόνο τα πρωινά ίχνη για το γιατάκι του. Έτσι αναγκαστικά όλα τα λαγόσκυλα θα ιχνηλατήσουν, θέλοντας και μη, φρέσκα ίχνη και είναι λογικό να αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες να φτάσουν πολύ γρήγορα και σίγουρα στο γιατάκι του λαγού. Βέβαια θα βοηθηθούν πάρα πολύ και από την καθαρότητα των ιχνών, γιατί όπως είπαμε παραπάνω η γη θα έχει καθαρίσει από τις έντονες οσμές του Φθινοπώρου που ταλαιπωρούσαν τα λαγόσκυλα. Η καθαρότητα αυτή δίνει ξεκάθαρη κατεύθυνση των ιχνών του λαγού και τα λαγόσκυλα φτάνουν αλάνθαστα στο γιατάκι.

Κάτι που πρέπει να πούμε, αν και φαίνεται λογικό, είναι ότι κυνήγι υπό καταρρακτώδη βροχή είναι πολύ δύσκολο να γίνει.
Επίσης κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι αν κατά τις ημέρες της έναρξης της περιόδου του λαγού, που επικρατούν ακόμα υψηλές θερμοκρασίες, ρίξει μια ημερήσια βροχή μικρής έντασης και διάρκειας, τότε θα φρεσκάρουν όλες οι πρωινές οσμές και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ένα υπέροχο κυνήγι.
Αν δηλαδή κατά τη διάρκεια της ζεστής ημέρας (και φυσικά κατά τη διάρκεια του κυνηγιού μας) βρέξει ασθενικά για λίγη ώρα, τότε θα «ζωντανέψουν» τα ίχνη και τα σκυλιά μας θα ξεφωλιάζουν με χαρακτηριστική άνεση τους λαγούς. Αυτό θα συμβεί για τον εξής λόγο: κατά τη διάρκεια της μέρας η ζεστή γη θα υγροποιηθεί από τη σύντομη βροχή και μέρος από το νερό θα εξατμίζεται. Παράλληλα με το νερό που θα εξατμίζεται λόγω της επαφής του με το ζεστό έδαφος και των υψηλών θερμοκρασιών, θα φρεσκάρουν και θα αναδύουν μαζί με αυτό και όλες οι πριν τη βροχή μυρωδιές με αποτέλεσμα το λαγόσκυλο να ξεκαθαρίζει πανεύκολα τα πρωινά ίχνη του λαγού. Πάλι όμως πρέπει να πούμε ότι το επόμενο πρωί (της επόμενης ημέρας) θα επικρατεί «μικρός ιχνηλατικός πανικός» όπως περίπου και στην περίπτωση της πρώτης βροχής.