Νέο βιβλίο
Πρόλογος
 
Ένα ολοκληρωμένο & μοναδικό βιβλίο για
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ
Μανούσος Χαλκιαδάκης

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Το παρακάτω κείμενο είναι άρθρο του συγγραφέα το οποίο δεν αποτελεί ύλη του βιβλίου «Το Κυνήγι Του Λαγού».

Καθημερινά γίνεται πολύς λόγος στα στέκια των λαγοκυνηγών και δυστυχώς κάποιες φορές και στον περιοδικό τύπο για διάφορα θέματα λαγοκυνηγιού: ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος λαγοκυνηγιού, ποιος είναι ο καταλληλότερος συνδυασμός εξοπλισμού (ρουχισμός και οπλισμός), ποια λαγόσκυλα είναι τα καλύτερα κ.λ.π. Πολλές φορές μάλιστα οι αντικρουόμενες αυτές απόψεις, καλοπροαίρετα ή μη, ξεπερνούν τα όρια της λογικής και φτάνουν μέχρι το βαθμό παρεξηγήσεων, στην προσπάθεια του ενός να επιβάλει σώνει και καλά την άποψή του υποτιμώντας τον άλλον.
Το παράδοξο σ' αυτήν την αντιπαράθεση είναι ότι όλοι έχουν δίκιο, αλλά η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι το λαγοκυνήγι είναι ίσως το μοναδικό είδος κυνηγιού που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις ως προς τον τρόπο κυνηγιού του λαγού. Από το απόλυτο "καρτέρι της υπομονής" του πυκνού με το λαγοκυνηγό στημένο για ώρες πολλές σ' ένα πόστο καρτεριού, μέχρι το εξαντλητικό πολύωρο σκαρφάλωμα στα κατσάβραχα των πέτρινων βουνών. Αν λοιπόν ένας λαγοκυνηγός δεν έχει περάσει απ' όλα τα στάδια του λαγοκυνηγιού, όσο καλός και να είναι σε ένα τρόπο κυνηγιού, δεν μπορεί να τεκμηριώσει τα όσα πιστεύει ούτε φυσικά να έχει ολοκληρωμένη άποψη, γιατί ακριβώς δεν έχει ολοκληρωμένες εμπειρίες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. To λαγό, τον συναντάμε το ίδιο εύκολα τόσο στα κλασσικά κυνηγοτόπια όσο και σε περιοχές με έντονη κυκλοφορία ανθρώπων και ζώων, λίγα μέτρα έξω από τα τελευταία σπίτια των μικρών ή μεγάλων αγροτικών οικισμών, ακόμα και στα προάστια των μεγάλων πόλεων. Καμιά προτίμηση δεν έχει στο υψόμετρο των βιοτόπων. Το γιατάκι του μπορεί να το βρέχει το κύμα της θάλασσας, ή μπορεί να βρίσκεται στην ψηλότερη βουνοκορφή της Ελλάδας. Είναι λοιπόν θήραμα παντός βιοτόπου κι είναι φανερό ότι βασική αιτία για τις διαφοροποιήσεις του κυνηγιού του είναι, κατά κύριο λόγο, η μορφολογία του εδάφους του κάθε κυνηγότοπου, και κατά δεύτερο λόγο, οι κλιματολογικές συνθήκες που συνήθως επικρατούν σ' αυτόν. Ο κάθε κυνηγότοπος έχει τη δική του μορφή, αλλά μπορούμε να πούμε ότι τρεις είναι οι πιο βασικές μορφές κυνηγότοπων που ανάλογα καθορίζουν τον τρόπο κυνηγιού του:

1. Αυτοί που καλύπτονται από πολύ πυκνή βλάστηση (αδιαπέραστα ή πυκνά δάση), τα πυκνά όπως λέμε. Εμείς, είτε δεν μπορούμε να κινηθούμε μέσα σ' αυτούς, είτε το αποφεύγουμε γιατί δεν υπάρχουν ανοιχτά σημεία με ορατότητα στα οποία μπορούμε να δούμε το λαγό και να τον τουφεκίσουμε. Σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της εξόρμησης δεν έχουμε οπτική επαφή με τα λαγόσκυλα και το μόνο που ακούμε είναι οι φωνές τους.
2. Όλες οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, τα καλλιεργήσιμα εδάφη, οι πρόποδες βουνών και τα χωματοβούνια με χαμηλή θαμνώδη ή φρυγανώδη βλάστηση και γενικά όλοι οι εύκολοι και βατοί κυνηγότοποι που συνηθίζουμε να τους λέμε ανοιχτούς κυνηγότοπους ή ανοιχτά. Η ελευθερία κινήσεων είναι το κύριο χαρακτηριστικό των κυνηγότοπων αυτών και μας δίνεται η δυνατότητα να κυνηγήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο θέλουμε.
3. Οι απότομες, δύσβατες, άγονες ή με λίγη βλάστηση, κυρίως πετρώδης πλαγιές και κορυφές βουνών, τα πετρώδη όπως λέμε ή πέτρα. Είναι κι αυτή μια μορφή ανοιχτού κυνηγότοπου, αλλά παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες τόσο στην ιχνηλασία και στην καταδίωξη των λαγόσκυλων όσο και στην κίνηση του λαγοκυνηγού. Αποτελεί, μπορούμε να πούμε, μια ειδική μορφή κυνηγότοπου. Από τη φύση τους οι κυνηγότοποι αυτοί καθορίζουν ένα τρόπο λαγοκυνηγιού που δε συμβιβάστηκε ποτέ με μετριότητες. Είναι η πιο δύσκολη κι αθλητική μορφή λαγοκυνηγιού για ανθρώπους και σκυλιά. Απαραίτητες οι βαθιές γνώσεις βιολογίας του λαγού κι ανίχνευσης των ιχνών του από το λαγοκυνηγό. Πρόκειται για περπατητό κυνήγι με λαγόσκυλα κοντινής έρευνας με τάσεις στο ανεμιστό ψάξιμο, κοινώς ξεσηκωτές.

Η κάθε μία από τις παραπάνω μορφές κυνηγότοπων προσφέρεται περισσότερο ή λιγότερο για κάποιον τρόπο κυνηγιού. Τα πυκνά και τα πετρώδη δε μας δίνουν πολλές επιλογές, αντίθετα με τους ανοιχτούς κυνηγότοπους που μπορούμε να κυνηγήσουμε όπως θέλουμε. Για παράδειγμα στα πυκνά, επειδή δεν μπορούμε να κινηθούμε και δεν έχομε ορατότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να κυνηγήσομε στημένοι στα λιγοστά καρτέρια (ξέφωτα και κυρίως μονοπάτια που αποτελούν συνήθη περάσματα διαφυγής του λαγού), περιμένοντας τους μακρινής έρευνας και πολύωρης καταδίωξης ιχνηλάτες να αναγκάσουν το λαγό να περάσει από τα καρτέρια αυτά. Στα πετρώδη, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και κατ' επέκταση των πολύ κακών συνθηκών ιχνηλασίας και καταδίωξης (ιδίως στους ξερότοπους της νότιας Ελλάδας), είμαστε υποχρεωμένοι να κυνηγήσομε κοντά (καβάλα, όπως λένε σε πολλές περιοχές) στα κοντινής έρευνας και καταδίωξης λαγόσκυλα. Μόνο οι ανοιχτοί κυνηγότοποι λόγω της μικτής τους μορφής (είναι βατοί, με κάπως πυκνά και πολύ ανοιχτά σημεία), μας προσφέρουν πολλές επιλογές για να κυνηγήσομε όπως θέλομε (π.χ. με καρτέρι όπως στα πυκνά, ή κοντά στα σκυλιά όπως στα πετρώδη).
Στο θέμα - ερώτημα λοιπόν αν θα πρέπει να κυνηγάμε κοντά (καβάλα) στα σκυλιά ή με καρτέρι, ο λαγοκυνηγός των πυκνών σωστά θα μας απαντήσει: "αποκλειστικά με καρτέρι!", ενώ αυτός που κυνηγά στα δύσβατα ξεροκατσάβραχα επίσης σωστά θα απαντήσει: "αποκλειστικά κοντά στα σκυλιά!".
Στο θέμα - ερώτημα αν θα πρέπει ή όχι να τουφεκίζουμε το λαγό στο ξεσήκωμα, ο λαγοκυνηγός των πυκνών σωστά θα απαντήσει: "εγώ έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν τον βλέπω στο ξεσήκωμα!", ο λαγοκυνηγός των ανοιχτών σωστά θα απαντήσει: "εγώ το θεωρώ υποτιμητικό κι αντιαθλητικό και δεν τουφεκίζω ούτε στο ξεσήκωμα ούτε στο πρώτο πέρασμα, αλλά μόνο στο δεύτερο ή τρίτο πέρασμα!", και ο λαγοκυνηγός που κυνηγά στα πετρώδη επίσης σωστά θα απαντήσει: "το ζητούμενο είναι να προλάβεις να τον τουφεκίσεις στο ξεσήκωμα, γιατί μετά ούτως ή άλλως είναι ουτοπία να περιμένεις ότι θα ξαναγυρίσει!".
Στο θέμα - ερώτημα ποια λαγόσκυλα είναι τα καλύτερα, θα ακούσουμε όλες τις ράτσες του κόσμου, ενώ ένας έμπειρος κι ολοκληρωμένος λαγοκυνηγός θα μας απαντήσει: "δεν υπάρχουν καλύτερα, υπάρχουν κατάλληλα!". Πριν 3-4 χρόνια μου τηλεφώνησε ένας καλός συνάδελφος από την κεντρική Ελλάδα και μου ζήτησε να του βρω δύο καλά κουτάβια Κρητικού ιχνηλάτη. Σε ερώτησή μου σε τι μορφής κυνηγότοπους κυνηγά και με ποιόν τρόπο, μου απάντησε: "στα πυκνά και με καρτέρι! Υπάρχει άλλος τρόπος;". "Δε σου κάνει ο Κρητικός ιχνηλάτης!" του απάντησα και του εξήγησα ότι το λαγόσκυλο αυτό όσο άριστο και κατάλληλο είναι για τα ξεροκατσάβραχα της Κρήτης, άλλο τόσο ακατάλληλο είναι για τα απέραντα πυκνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τον εξοπλισμό μας, που πρέπει να γνωρίζομε ότι η επιλογή του κάθε κομματιού του εξοπλισμού μας πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με βάση τη χρησιμότητά του στις συνθήκες των κυνηγότοπων που κυνηγούμε. Πάντα στα καταστήματα κυνηγετικών ειδών υπάρχει ποικιλία για τις επιλογές μας, ακριβώς γιατί το κάθε είδος είναι καλό και κατάλληλο, μόνο αν χρησιμοποιηθεί στις συνθήκες για τις οποίες το προορίζει ο κατασκευαστής του. 'Αλλο ρουχισμό και υπόδηση θα επιλέξουμε όταν πρόκειται να κάνουμε καρτέρι μέσα στο χωματόδρομο 100 μέτρα μακριά από το αυτοκίνητό μας, κι άλλον όταν πρόκειται να σκαρφαλώνουμε για 5-6 ώρες στα κατσάβραχα ενός δύσβατου κυνηγότοπου. Υπάρχουν πολλά είδη όπλων, στενωμάτων (τσόκ) και φυσιγγίων, όπου εμείς πρέπει να επιλέξομε τα πιο κατάλληλα για τις συνθήκες των κυνηγότοπων που θα τα χρησιμοποιήσομε.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του βιβλίου «Το Κυνήγι Του Λαγού» είναι να βοηθήσει το λαγοκυνηγό να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ότι στο λαγοκυνήγι δεν υπάρχει ο μύθος της γενικής «μαγικής συνταγής», δεν υπάρχει ούτε άσπρο ούτε μαύρο, δεν υπάρχει κανόνας στις επιλογές. Τα πάντα είναι απόλυτα συνυφασμένα με τον τρόπο λαγοκυνηγιού που μας υποχρεώνει να ακολουθήσομε η κάθε μορφή κυνηγότοπου. Σε ειδικά κεφάλαια, κατατάσσει όλες τις μορφές κυνηγότοπων της Ελλάδας ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους και τις κλιματολογικές συνθήκες και λειτουργεί σαν ένα εγχειρίδιο χρήσης για τον λαγοκυνηγό που τον καθοδηγεί βήμα προς βήμα στις καταλληλότερες επιλογές: των λαγόσκυλων, των φυσιγγίων και όπλου, του ρουχισμού και γενικά του εξοπλισμού, του τρόπου λαγοκυνηγιού που πρέπει να ακολουθήσει...

Ιούλιος 05
Μανούσος Χαλκιαδάκης