Νέο βιβλίο
Πρόλογος
 
Ένα ολοκληρωμένο & μοναδικό βιβλίο για
ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΛΑΓΟΥ
Μανούσος Χαλκιαδάκης

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Το παρακάτω κείμενο είναι άρθρο του συγγραφέα το οποίο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ και δεν αποτελεί ύλη του βιβλίου «Το Κυνήγι Του Λαγού».

Του Μανούσου Χαλκιαδάκη
www.lagokinigi.gr

Το κυνήγι του λαγού αναμφισβήτητα απαιτεί μεγάλη εμπειρία από πλευράς λαγοκυνηγού. Η έννοια "εμπειρία" δεν είναι μια αριθμητική πράξη που την μαθαίνομε και τελειώνουμε. Είναι μια ακόρεστη έννοια που έχει αρχή αλλά όχι τέλος. Όταν λοιπόν λέμε ότι ένας λαγοκυνηγός είναι έμπειρος, εννοούμε ότι έχει πολλές γνώσεις πάνω στο πρακτικό λαγοκυνήγι οι οποίες του επιτρέπουν να κάνει σωστές προβλέψεις και αυτές με τη σειρά τους θα του εξασφαλίζουν μια επιτυχημένη και ασφαλή από κάθε άποψη κυνηγετική εξόρμηση.
Μια από τις προβλέψεις αυτές είναι και η επιλογή του κυνηγότοπου που θα επισκεφτούμε την επόμενη, αλλά κυρίως την πρώτη εξόρμηση της κυνηγετικής περιόδου (πρεμιέρα του κυνηγετικού πρωταθλήματος) που όλοι θέλουμε να είναι καρπερή.
Κατά την νεκρή κυνηγετική περίοδο προσπαθούμε να κρατάμε όσο περισσότερο μπορούμε τα λαγόσκυλα σε επαφή με τους λαγότοπους ή κάνουμε την πρακτική εκπαίδευση των κουταβιών. Από τα μέσα του Ιουλίου και μετά εντείνουμε τις εξορμήσεις αυτές προσπαθώντας να προετοιμάσουμε τα λαγόσκυλα για τη νέα κυνηγετική σαιζόν.
Δεν είναι σωστό να επισκεπτόμαστε συνέχεια ένα συγκεκριμένο κυνηγότοπο, αλλά εκμεταλλευόμενοι την προετοιμασία αυτή να αλλάζουμε συνεχώς κυνηγότοπους και παράλληλα να συλλέγουμε πληροφορίες για τον καθένα από αυτούς. Έτσι τσεκάρουμε τους λαγούς των περιοχών, βλέπουμε αν κρατάνε πέρδικες, παρατηρούμε πόσοι άλλοι λαγοκυνηγοί κάνουν προετοιμασία σ' αυτές τις περιοχές, διαπιστώνουμε αν υπάρχουν φόλες, αν κυκλοφορούν κοπάδια με αιγοπρόβατα, αν έχουν γίνει αλλαγές π.χ. εκτεταμένες χωματουργικές εργασίες - νέες καλλιέργειες, αποτέφρωση εκτάσεων από πυρκαγιές κ.λ.π.
Φθάνοντας λοιπόν κοντά στην ημερομηνία της 15ης Σεπτεμβρίου, αξιολογούμε όλες αυτές τις πληροφορίες κι αποφασίζουμε για τον κυνηγότοπο της πρώτης ημέρας της περιόδου. Σε γενικές γραμμές προσέχουμε:
-Να αποφύγουμε κυνηγότοπους που κατά την προετοιμασία παρατηρήσαμε συνωστισμό πολλών λαγοκυνηγών, όσους πολλούς λαγούς και αν ξεσήκωναν τα λαγόσκυλα μας. Αυτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί την πρώτη μέρα θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός λαγοκυνηγών, με πολλά λαγόσκυλα, σκυλοκαβγάδες, ανακάτεμα λαγόσκυλων στις καταδιώξεις κ.λπ. πράγμα που θα μας δημιουργήσει εκνευρισμό (ιδιαίτερα στην περίπτωση που ο κυνηγότοπος κρατά πέρδικες γιατί θα παρευρίσκονται και οι περδικοκυνηγοί). Δεύτερον γιατί οι λαγοί που κατά την προετοιμασία ξεσηκώθηκαν 3 - 4 φορές και κυνηγήθηκαν πολύ από τα λαγόσκυλα, θα επιλέξουν πιο απρόσιτα γιατάκια, ή τρύπες μέσα στη γη και θα είναι δύσκολο ή και αδύνατον να ξεσηκωθούν ξανά.
-Να αποφύγουμε κυνηγότοπους με μεγάλες πλαγιές ανατολικού προσανατολισμού, γιατί ο καυτός ήλιος της εποχής θα κουράσει γρήγορα τα λαγόσκυλα και θα δυσκολέψει πολύ την προσπάθειά τους.
-Να αποφύγουμε κυνηγότοπους που υπάρχουν κοπάδια αιγοπροβάτων ιδίως αν στην προετοιμασία πήγαιναν εκεί πολλοί λαγοκυνηγοί και τα λαγόσκυλα παρενοχλούσαν με τις φωνές τους τα κοπάδια (επί πλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι την εποχή αυτή βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης). Ενδέχεται λοιπόν την πρώτη ημέρα αντί για λαγούς να βρούμε μπόλικες φόλες!
-Αν δεν έχομε κάνει καλή προετοιμασία, να επιλέγομε "συμμαζωμένους" κι εύκολους κυνηγότοπους που οι λαγοί θα ξεσηκώνονται εύκολα και δε θα χρειαστεί να κάνουν τα λαγόσκυλα μεγάλες καταδιώξεις, γιατί η ζέστη θα τα κουράσει εύκολα.
-Ενας πολύ σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας είναι η πρόβλεψη του καιρού, που βάσει αυτής θα κάνουμε την επιλογή του κυνηγότοπου. ?νεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ δε θα μας δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα. Αν πρόκειται να κυνηγήσομε σε ανοιχτά πετρώδη εδάφη, θα προτιμήσομε ένα μέτριο αεράκι παρά την άπνοια, γιατί είναι απαραίτητο στα λαγόσκυλα για τον εντοπισμό του λαγού στο συνήθως έξυπνο γιατάκι του. Από 6 μποφόρ και πάνω επιλέγομε απάνεμα στο συγκεκριμένο άνεμο κυνηγοτόπια ή για καλύτερα αποτελέσματα πυκνούς κυνηγότοπους (πυκνά, δασώδη). Αν η πρόγνωση δίνει άστατο καιρό με ανέμους μεταβλητούς, θα επιλέξομε κυνηγότοπους με τέτοιο προσανατολισμό και μορφολογία, ώστε να δίνουν πλαγιές που να απανεμίζουν σε ανέμους 2-3 κατευθύνσεων. Θα πρέπει επιπρόσθετα να γνωρίζομε ότι όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι, ακόμα και στο πιο απάνεμο μέρος, οι δυνατότητες ιχνηλασίας θα είναι περιορισμένες. Στις πρώτες εξορμήσεις της σαιζόν, πρέπει να επισκεπτόμαστε κυνηγότοπους που να "τραβάνε" την υγρασία και τέτοιοι είναι όσοι έχουν κάποια υποτυπώδη πρασινάδα, όσοι βρίσκονται σε μαλακά και χαμηλά σημεία, κοντά σε πηγές, τα πυκνά κ.λ.π. Αν κατά τη διάρκεια της νύχτας επικρατεί συννεφιά, το επόμενο πρωί δε θα έχει ούτε υγρασία ούτε παγετό.

Καλή σαιζόν!!

Σεπτέμβριος 05
Μανούσος Χαλκιαδάκης